Rörelseövningar

På den här sidan hittar du filmer med olika typer av rörelseövningar som kan hjälpa dig i vardagen. Det är våra fysioterapeuter som visar och berättar hur du gör övningarna.

Har du frågor kring övningarna är du som är patient hos Centrum för neurologi välkommen att vända dig till någon av våra fysioterapeuter. 

Längre ner på den här sidan hittar du direktlänkar till de sidor där du kan titta på filmerna. 

Balans

En av de vanligaste utmaningarna är att hålla balansen. När du tränar balansen bör du se till att ha en vägg eller ett stadigt föremål, till exempel en stol, inom räckhåll. Då kan du ta stöd om du skulle tappa balansen. 

För att balansövningar ska göra nytta är det viktigt att du hela tiden utmanar din förmåga. Börja gärna med att titta på den här filmen där vår fysioterapeut Marie berättar varför balansövningar behöver vara utmanande. 

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Marie varför balansövningar behöver vara utmanande.

Varför ska det vara utmanande med balansövningar?

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Marie varför balansövningar behöver vara utmanande.

Rörlighet

Många som lever med multipel skleros eller Parkinsons sjukdom upplever att kroppen blir mer och mer orörlig och stel med åren. Det kan delvis bero på symptom eller konsekvenser av sjukdomen, men även vara en naturlig del i kroppens åldrande.

Börja gärna med att titta på den här filmen där vår fysioterapeut Sara berättar varför man det är bra att öva sin rörlighet.

En kort film för patienter med multipel skleros eller Parkinsons sjukdom om varför man bör göra rörlighetsövningar.

Varför ska man göra rörlighetsövningar?

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Sara varför det är bra att göra rörlighetsövningar och vad man bör tänka på.

Användning av filmerna

Alla filmerna ägs av Akademiskt specialistcentrum och ligger öppet så att vem som helst kan titta på dem här på webbplatsen. Däremot får filmerna inte laddas ner och användas på annan plats utan tillstånd från oss.