Kvalitetsindikatorer för vård vid MS

Inom Centrum för neurologi arbetar vi aktivt med kvalitetsindikatorer för den vård vi erbjuder dig som är patient hos oss och lever med multipel skleros, MS.

Kvalitetsindikatorerna baseras på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid MS och Parkinsons sjukdom. Mer information om de nationella riktlinjerna hittar du längre ner på den här sidan.

Fokusområden 2024

Under 2024 har vi valt att fokusera extra mycket på följande tre kvalitetsindikatorer.

1. Erbjuda nydiagnos-samtal hos MS-sjuksköterska inom 3 månader från diagnosbeskedet

Att få diagnosen MS kan var omtumlande och det uppstår vanligtvis funderingar kring vad sjukdomen innebär för framtiden. Vid informationssamtal med MS-sjuksköterska kan du få svar på frågor som dykt upp efter ditt diagnosbesök hos läkaren. Du får möjlighet att öka kunskapen om sjukdomen vilket kan leda till ökad trygghet och större känsla av kontroll.

2. Årligt läkarbesök och regelbundna MR-kontroller

En av de viktigaste faktorerna för gott resultat av det fortsatta sjukdomsförloppet över tid är att upptäcka eventuella tecken till sjukdomsaktivitet och anpassa behandlingen efter det. Vi fortsätter därför att fokusera på att erbjuda årligt läkarbesök och regelbundna MR-kontroller för de som bedöms behöva detta.

Du kan se hur vi på Centrum för neurologi presterar och jämföra oss med andra enheter i landet, besök MS-registrets Visualiserings-och Analysplattform (VAP):

Tillgänglighet MS-vård (Det tar en stund för grafen att ladda. I rullgardinen under "Typ av vårdgivare" kan du välja läkarkontakt, Sjuksköterskekontakt och Fysioterapeutkontakt.) 

Tillgänglighet till MR-undersökningar (Det tar en stund för grafen att ladda.)

3. Öka registreringen i svenska MS-registret

Vi har en mångårig tradition att registrera läkarbesök, behandling och magnetkameraundersökningar MR med mera. i MS-registret.

Våren 2023 uppdaterades MS-registret med omvårdnadsvariabler och vi gör nu en satsning på fullständig registrering av sjuksköterskebesök i MS-registret.
Även fysioterapeuter registrerar besök i MS-registret.

Information om besök till olika vårdgivare hittar du i MS-registrets Visualiserings-och Analysplattform (VAP): 

Tillgänglighet - typ av vårdgivare (det tar en stund för grafen att ladda. I rullgardinen under "Typ av vårdgivare" kan du välja Läkarkontakt, Sjuksköterskekontakt och Fysioterapeutkontakt.) 

Vi fortsätter också att arbeta med övriga kvalitetsindikatorer från 2023 dvs att erbjuda MS-skola till MS-diagnostiserade inom fyra år samt att erbjuda kurser i att hantera MS-relaterad trötthet.

Nationella riktlinjer och kvalitetsindikatorer vid MS

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer som anger vilka undersökningar och behandlingar som ska erbjudas dig som har multipel skleros eller Parkinsons sjukdom. Uppdaterade riktlinjer publicerades november 2022, vilka ersatte de tidigare riktlinjerna från 2016.

Du kan läsa mer om Socialstyrelsens nationella riktlinjer på deras webbplats här: Information till patienter om de nationella riktlinjerna för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom – socialstyrelsen.se (länken öppnas i nytt fönster) 

Vad är kvalitetsindikatorer?

Socialstyrelsen har tagit fram kvalitetsindikatorer för att utvärdera viktiga aspekter i vården. Kvalitetsindikatorer för MS innefattar bland annat att:

  • Det ska gå kort tid från sjukdomsdebut till MS-diagnos
  • Du snabbt ska komma i gång med behandling
  • Du ska få tillgång till MS-sjuksköterska och MS-team
  • Du ska få neurologisk rehabilitering
  • Du ska erbjudas årligt besök hos neurolog och
  • Du ska varje år erbjudas undersökning med magnetkamera

Centrum för neurologis resultat

För flera indikatorer uppnår och överträffar vi inom Centrum för neurologi de mål som Socialstyrelsen tagit fram. Här kan du läsa om våra resultat.

Vid skov-vis MS är det ofta angeläget att komma i gång med behandling. Därför strävar vi efter att så kort tid som möjligt ska gå mellan det att remiss kommer in till oss och att behandling inleds. På Centrum för neurologi är mediantiden från remiss till behandlingsstart 1,6 månader vilket är avsevärt kortare än vid andra specialistenheter i landet.

94 procent av våra patienter under 40 år som har skovvis förlöpande MS får bromsbehandling (Socialstyrelsens mål: mer än 90 procent).

88 procent av våra patienter som är yngre än 60 år och har skovvis förlöpande MS har genomgått minst en magnetkameraundersökning under de senaste två åren (Socialstyrelsens mål: mer än 80 procent).

100 procent av våra patienter har tillgång till MS-sjuksköterska, vilket överensstämmer med Socialstyrelsens rekommendationer.

Vår rapportering i MS-registret uppgår till nästan 100 procent. Socialstyrelsen har här inte angett något mål men menar att över 90 procent är att eftersträva.

 

Läs mer om kvalitetsindikatorer i det här dokumentet på Socialstyrelsens webbplats: Nationella riktlinjer för vård vid multipel skleros och Parkinsons sjukdom – Indikatorer - socialstyrelsen.se (pdf öppnas i nytt fönster)