Fysioterapeut Sara Wessberg visar balansövning. Foto: Katja Vallin

Träna balansen med våra nya filmer

Nu kan du träna din balans med hjälp av våra nya filmer. I filmerna visar våra fysioterapeuter hur du gör några balansövningar i olika svårighetsgrader.

Det är Sara Wessberg och Marie Kierkegaard, båda fysioterapeuter vid Centrum för neurologi inom Akademiskt specialistcentrum, som medverkar i filmerna. 

— Många personer som lever med multipel skleros (MS) eller Parkinsons sjukdom har problem med balansen, och det är också de vanligaste övningarna vi lär ut. Därför har vi tagit fram filmer med enkla balansövningar som du kan göra själv hemma, säger Sara Wessberg.

Med träning kan du som har MS eller Parkinsons sjukdom öva upp din balans och minska risken för att du ska falla och skada dig.

Filmerna finns här på vår webbplats så att du ska kunna titta på dem när det passar dig att träna. Marie Kierkegaard uppmanar dig som behöver träna din balans att jobba med övningarna ofta och gärna ta i lite extra.

— För att balansövningar ska göra nytta är det viktigt att du hela tiden utmanar din förmåga. Därför ska du faktiskt göra övningar som du känner är lite för svåra för dig. Men gå inte på den svåraste övningen direkt, utan börja gärna med någon av de lättare och pröva dig fram, säger Marie Kierkegaard.

När du tränar balansen bör du se till att ha en vägg eller ett stadigt föremål, till exempel en stol, inom räckhåll. Då kan du ta stöd om du skulle råka tappa balansen.

Har du frågor kring övningarna är du som är patient hos Centrum för neurologi välkommen att vända dig till någon av våra fysioterapeuter. 

Här hittar du filmerna

Båda sidorna innehåller samma information. Länkarna öppnas i det här fönstret. 

Marie Kierkegaard berättar mer

I den här filmen kan du höra fysioterapeut Marie Kierkegaard berätta mer om balansövningarna.

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Marie varför balansövningar behöver vara utmanande.

Varför ska det vara utmanande med balansövningar?

I den här filmen berättar vår fysioterapeut Marie varför balansövningar behöver vara utmanande.

Publicerad 2023-02-16