Ny studie för att undersöka ett helt nytt koncept för att stoppa sjukdomsförsämring vid Multipel skleros

En ny studie som kommer att undersöka ett nytt koncept för att stoppa sjukdomsförsämring vid Multipel skleros (MS) startar 2020.

Det finns idag ett flertal olika MS-läkemedel som modulerar immunsystemets funktioner, men effekten på sjukdomsförsämring (progression) är i många fall begränsad.

Nyare rön indikerar att sådan försämring drivs av ett visst virus-kopplat protein, som kan blockeras med en antikropp. Under första kvartalet 2020 planeras den nya studien, som utförs i samarbete mellan Centrum för neurologi, Karolinska institutet och företaget GeNeuro (Geneve, Schweiz), att påbörjas. Huvudansvarig för studien är Fredrik Piehl, professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, och ansvarig för forskningen vid Centrum för Neurologi, Akademiskt specialistcentrum.

I studien inkluderas patienter med MS med sjukdomsförsämring som inte förklaras av skov. Förutom säkerhet av läkemedlet, kommer ett antal avancerade utvärderingstekniker som speglar reparativa processer i nervsystemet att användas. Studien beräknas att pågå i cirka 1 år.

Här kan du läsa mer om studien (engelsk text)