Fem tips inför sommaren

Tänk om mina mediciner tar slut? Kan jag få vård på annan ort? Har jag tillräckligt med hjälpmedel? Tänk till i förväg så slipper du oroa dig i sommar.

En promenadväg och en å
Foto: Fredrik Sandlund Foto: Fredrik Sandlund

Här en kort lista på vad som kan vara bra att fundera över inför sommar och semester.

1. Fyll på dina recept

Förnya dina recept i god tid så att du inte plötsligt står utan läkemedel i sommar. Skulle din läkare vara på semester kan du behöva träffa en annan läkare för att förnya ditt recept.

2. Se till att du har tillräckligt med hjälpmedel hemma

Du som använder förbrukningshjälpmedel som till exempel diabeteshjälpmedel eller näringsdrycker bör se till att du har tillräckligt av dem hemma. Kontakta din vårdgivare i god tid om du behöver få fler hjälpmedel utskrivna.

Visste du att du också kan få förbrukningshjälpmedel levererade till valfri adress i Sverige? Det kan vara praktiskt om du vistas någon annanstans i sommar.

Läs mer på Förbrukningshjälpmedel i hemmets webbplats - fhh.sll.se.

3. Du som behöver vård på annan ort

Du som vet att du i sommar kommer att behöva vård på annan ort än där du vanligen bor, bör prata med din ordinarie vårdgivare. De kan då hjälpa dig att hitta en lämplig vårdgivare på din semesterort.

4. Ta med dig frikortet

Ditt elektroniska frikort fungerar i Stockholms län och på Gotland. Tror du att du kan behöva vård i övriga Sverige rekommenderar vi att du beställer ett frikort på papper att ta med dig.

Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, så kan du beställa hem ett frikort till din folkbokföringsadress under rubriken "Alla övriga tjänster / Högkostnadsskydd". Eller be personalen i kassan på din mottagning om hjälp.

5. Vaccinera dig mot TBE om du inte redan gjort det

Tänk på att inte vaccinera dig mot TBE inom sju dagar innan eller inom sju dagar efter att du vaccinerar dig mot covid-19.

Antalet människor som drabbas av infektioner från fästingar ökar i Stockholms län. Du som ännu inte vaccinerat dig mot TBE kan göra det hos våra vårdcentraler och husläkarmottagningar. Det finns också privata vårdgivare och vaccinationsmottagningar som erbjuder vaccination mot TBE.

Vård i Stockholms län i sommar

Ring 1177 Vårdguiden på telefon 1177 för råd och hjälp dygnet runt.

Vänd dig i första hand till din vårdcentral eller husläkarmottagning om du behöver vård i sommar. Många av dem kan erbjuda videobesök med sjuksköterska eller läkare.

Du kan själv boka videomöte med läkare i appen Alltid öppet alla dagar i veckan klockan 7-21. Klicka på "Husläkarmottagning online".

Du kan också chatta med din vårdcentral i appen Alltid öppet om du har haft en vårdkontakt med dem någon gång under de senaste tre åren. Det är ett snabbt och enkelt sätt att få svar på dina frågor.

Behöver du vård som inte kan vänta när vårdcentralen är stängd kan du ringa 1177 Vårdguiden på telefon för rådgivning och hänvisning.

Behöver du träffa en läkare, men har svårt att ta dig hemifrån kan du få besök av en jourläkare. Jourläkarna gör hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt. Det är sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 som gör bedömningen om du kan få hjälp av en jourläkare.

Publicerad 2022-05-17